Image

Ušteda i sigurnost kroz energetsku efikasnost

Kako da smanjite račun za električnu energiju za 10 do 15% i time uštedite novac, a da se pri tom ni za trenutak ne odreknete komfora i svakodnevnih potreba i navika? To možete da postignete ako se ponašate energetski efikasno, i zapravo je veoma lako.

 

Energetska efikasnost odnosi se na tehničke uređaje, i na određene mere i ponašanja, čiji je cilj da svedemo potrošnju energije na minimum, a da pri tome ne narušimo nivo komfora, niti efikasnosti u obavljanju posla. Rezultat povećane efikasnosti su značajne novčane uštede, ali ne treba zanemariti ni direktan uticaj na očuvanje životne sredine – naprotiv.

Način proizvodnje električne energije utiče na klimu i životnu sredinu. Količine električne energije koje se mogu uštedeti ako ste energetski efikasni su kao da imamo još jednu elektranu. Biti energetski efikasan danas je model ponašanja u najrazvijenijim zemljama sveta i postaje sve više i odraz kulture. U Srbiji se potroši 2,5 puta više struje od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda i moramo da smanjimo potrošnju električne energije da bismo sačuvali svoje prirodne resurse za buduće generacije.

Jedan od najvažnijih uslova za stvaranje i održavanje sigurnog i pouzdanog sistema jeste i racionalna potrošnja električne energije, svih nas zajedno, jer energetska efikasnost direktno vodi povećanju kvaliteta života, konkurentnosti privrede i energetskoj bezbednosti.

Provera energetske efikasnosti doma

Svaki vlasnik stana ili kuće može lako da uradi proveru energetske efikasnosti sopstvenog doma. Potrebno je samo obići prostorije, primeniti odgovarajuće izmene i time učiniti dom energetski efikasnim.

Ukoliko koristite obične sijalice, zamenite ih štedljivim – CFL sijalicama ili LED lampicama. Takođe, isključite svetla u sobama kada ne boravite u njima i pronađite najefikasnije mesto za osvetljenje. Ukoliko su zidovi okrečeni u svetle nijanse, reflektovaće više svetlosti, pa neće biti potrebe za dodatnim osvetljenjem.

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se dešavaju značajni gubici toplote ili hladnoće, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe trakama ili drugim sredstvima, poput gita.

Svetlo

Da li ste znali da energetski efikasnom upotrebom svetla možemo da ostvarimo značajne uštede u potrošnji električne energije i time smanjimo račun za struju?

Šest običnih sijalica od 25 W daju zajedno istu količinu svetlosti kao jedna sijalica od 100 W. Ne samo to, već takav „buket” sijalica troši čak 50% više energije. Zato koristite jednu sijalicu veće snage umesto više sijalica manje snage.

Najjednostavniji način da budete energetski efikasni je da maksimalno iskoristite dnevno svetlo. Redovno čistite prozore, izbegavajte postavljanje prevelikog broja biljaka ispred prozora kao i tamne zavese, a u radnim prostorijama postavite stolove tako da budu maksimalno osvetljeni suncem.

Štedljive sijalice za istu količinu osvetljenja troše pet do šest puta manje električne energije i imaju i do 10 puta duži radni vek u odnosu na obične. Izraženo u brojkama, obične sijalice traju prosečno do 1.000 sati, a štedljive više od 10.000.

Takođe, kod običnih sijalica u svetlost se pretvara samo 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu. Zbog toga treba ugasiti svetlo u prostorijama u kojima se retko boravi.

Ako ste u mogućnosti da zamenite štedljive sijalice najnovijim led sijalicama, uštedećete i do 90 odsto električne energije za osvetljenje. Postoje u raznim oblicima, veličinama i bojama, a kod njih kao i kod ostalih aparata u domaćinstvu postoje energetski razredi od A do D. Birajte štedljive sijalice razreda A ako je moguće, jer one štede i do 40 odsto električne energije više od razreda D. Upravo zbog toga je LED osvetljenje ekološki i energetski efikasno.

​Izbor snage sijalice zavisi od toga gde treba da se postavi. Radi lakše orijentacije, u tabeli je prikazan okvirni odnos snaga klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom i „štedljivih sijalica”.​

Klasična sijalicaŠtedljiva sijalicaLED sijalica
40 W8 - 12 W4 - 5 W
60 W13 -18 W6 - 8 W
75 W18 -22 W9 - 13 W
100 W23 - 30 W16 - 20 W
150 W30 - 55 W25 -28 W

Boja svetla se stručno naziva temperatura svetla. Generalno, postoje dve boje svetla koje proizvode „štedljive sijalice” – belo i žuto svetlo, odnosno topla/meka bela svetlost i dnevna bela svetlost. Preporuka je da se za prostorije u kojima se boravi koristi meka/topla bela svetlost. Na primer, neko koristi belo svetlo za čitanje, pošto stvara bolji kontrast crnih slova na belom papiru.  Inače, boja svetla se izražava u Kelvinima (K). Što je manji broj, to je svetlo „toplije“. Ambalaža bi trebalo da sadrži i ovaj podatak.​

Iako oblik sijalice možda zvuči trivijalno, mora se voditi računa za koje sijalično mesto se kupuje „štedljiva sijalica”, jer ih ima različitih oblika, od štapnih do spiralnih. Razlikuju se uglavnom u dužini. Na primer, sijalična mesta koja su zatvorena kuglama (npr. u ostavama) zahtevaju kraće sijalice, pa je tu najbolje uzeti „štedljivu sijalicu” spiralnog oblika.

Frižider i zamrzivač

Frižideri su na drugom mestu velikih potrošača u kuhinji.

Pre svega, izaberite frižider koji odgovara potrebama vaše porodice. Imajte u vidu da frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste između 10 i 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Preporučeni kapacitet frižidera izgleda ovako: za jednu osobu od 100 do 150 l, za 2-4 osobe od 220 do 280 l, za više od 5 osoba do 300 l. Kupovinom frižidera koji je prevelik za vaše potrebe bespotrebno rasipate energiju.

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnije mesto u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera). Hladniji prostor znači veću uštedu energije, budući da svaki stepen manje može da smanji potrošnju električne energije i do 6%. Takođe, izbegavajte izloženost frižidera i zamrzivača sunčevim zracima. Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrevanja, a time i povećanja potrošnje električne energije.

Povremeno očistite (ali pažljivo, da ne oštetite cevi) od prašine zadnju stranu frižidera gde se odvodi toplota.

Pre nego što otvorite vrata frižidera razmislite šta vam je potrebno i vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je potrebno.

Termostat postavite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%. Nemojte stavljati u frižidere i zamrzivače vruća ili topla jela. Pre nego što toplu hranu zaledite, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda smestite u zamrzivač.

Zamrznutu hranu trebalo bi odleđivati prvo u frižideru, jer na taj način pri odleđivanju „besplatno“ hladi drugu hranu u frižideru. Pravovremeno odleđujte frižidere i zamrzivače (kad debljina leda dostigne 3 do 5 mm), jer tako štedite energiju i produžavate radni vek uređaja. 

Optimalna temperatura frižidera je od 3 do 5°C (srednja pozicija), a standardna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni Celzijusa. Ako podesite temperaturu za jedan stepen niže, možete povećati potrošnju električne energije i za 5%.​

Šporet

Svima je poznat momenat kada nekoliko ringli „gori“ na šporetu u želji da se bude najbolji mogući kuvar i savršenim obrokom obraduje draga osoba ili porodica. U isto vreme treba spremiti predjelo, glavno jelo i desert, a još ako ima supe i pečenja… Često u ovakvim i u mnogim drugim situacijama izostaje svest o energetskoj efikasnosti i uštedi novca, a potrebno je promeniti samo nekoliko navika. To je posebno važno u zimskom periodu zbog veće potrošnje i računa za struju.

Uvek treba da se poklopi posuda u kojoj se kuva. Na taj način se toplota duže zadržava u posudi, a i smanjuje se kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući sa poklopcem može da se uštedi i do 20% električne energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koja se sprema. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja treba ugrejati samo potrebnu količinu vode, a ako kuvate na električnom šporetu, uz to i prekriti džezvu poklopcem da bi voda što pre proključala.

Treba voditi računa da i veličina ringle bude adekvatna. Ako se mala posuda zagreva na velikoj ringli, protraći se čak 40 odsto energije. 

Proverite i da li je dno posude u kojoj kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnu ploču šporeta.

Prilikom kuvanja, koristite minimalnu jačinu grejanja koja vam je potrebna. Kada voda proključa, smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću na kojoj može da nastavi da vri. Većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže spremljena, već da voda brže da ispari.

Ukoliko kuvate na električnom šporetu, isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što mislite da je jelo gotovo, jer će ona zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva. Staklokeramička grejna ploča vrlo precizno usmerava toplotnu energiju na samo dno posude, pa je zato efikasnija od klasičnih grejnih ploča.

Prilikom kuvanja na gasnom šporetu pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa toplotnu energiju.

​Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom, koje mogu uštedeti od 10 do 15% energije. Samo neka jela zahtevaju zagrevanje na željenu temperaturu pre stavljanja hrane u rernu. Zapamtite da svakih 10 minuta takvog zagrevanja prazne rerne troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju godišnjih računa za struju. Vrata rerne držite otvorena što kraće, jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote, a možete je isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja, jer duže zadržava toplotu. I naravno, redovno čistite vašu rernu, da biste dodatno uštedeli i električnu energiju, i novac.

Bojler

Bojleri troše između 10% i 15% struje u našem domaćinstvu. Podesite bojler na temperaturu između 50 i 60 stepeni, kako bi imali dovoljno tople vode bez prekomerne potrošnje električne energije. Tako će vam bojleri duže trajati, a računi na kraju meseca biti manji.

Ne preporučuje se kupanje u kadi napunjenom vodom, jer je za tuširanje potrebno manje tople vode, a time i manje električne energije. Za jedno efikasno tuširanje potrebno je između 30 i 50 litara, a za jedno kupanje u kadi između 120 i 150 litara vode, što znači da je voda utrošena na kupanje jedne osobe u kadi dovoljna za efikasno tuširanje četvoročlane porodice.

Očistite kamenac na grejaču, jer povećava potrošnju električne energije i izaziva kvarove bojlera.

U kuhinji koristite akumulacioni bojler umesto protočnog, koji pri upotrebi naglo optereti kućnu instalaciju.

Mašina za veš

Mašina za veš pojavila se u prošlom veku kao najbolja saveznica žena, a danas je nezamenljiva u našim domovima i 10 odsto troškova koje plaćamo za struju ide na nju.

Značajna ušteda električne energije, vode i novca postiže se ako se mašine koriste kada su pune i noću pri nižoj temperaturi.

Birajte kratke programe i niske temperature. Pri pranju grupisati rublje prema boji i stepenu zaprljanosti, a pri kupovini uvek birati mašine višeg nivoa efikasnosti razreda A.

Mali kućni aparati

Mikrotalasna rerna greje hranu od krajeva prema sredini, pa ukoliko kuvate raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje komade s unutrašnje strane rerne.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrejete vodu u grejaču na kojem se uhvatio kamenac nego u čistom i zato redovno čistite grejač od vodenog kamenca. Možete ga jednostavno očistiti koristeći jabukovo sirće.Uvek zagrevajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo.

Uvek isključite računar kada ga ne koristite. Ukoliko ipak morate ostaviti računar uključen dok ne radite, makar isključite monitor, jer on troši više od pola energije celog sistema. Uprkos predrasudama, uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar, već produžuje životni vek komponenti i omogućava uštede. Ako ostavite monitor uključen celu noć, potrošićete energije koliko je dovoljno za zagrevanje šest večera u mikrotalasnoj rerni.

Imajte na umu da „stendbaj“ (stand by) funkcija kod raznih kućnih uređaja, a naročito kod TV-a i DVD-a, troši i do 6% električne energije u domaćinstvu. Konkretno, TV u „stendbaj“ režimu troši i do 24% energije u odnosu na vreme kad je upaljen.

Punjači za mobilne telefone, laptopove i digitalne kamere troše energiju i kada su uređaji napunjeni, i kada su uključeni u utičnicu bez uređaja na drugom kraju. Dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu, a pri tome nisu u funkciji punjenja, i dalje zagrejani.

Slično tome, električni uređaji na „standbaj“ režimu godišnje mogu da dostignu i do 10% ukupne potrošnje električne energije.

​Budući da su ovi uređaji uglavnom međusobno blizu, vredi ih uključiti u jedan razdeljivač, tj. produživač, da bi mogli svi zajedno da se uključe i isključe jednim pritiskom na dugme pri odlasku iz stana ili pre spavanja.​

Hlađenje prostorija - klima uređaji

Nije potrebno prostorije rashlađivati na temperaturu manju od 21 stepena Celzijusa. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotrebne troškove.

​Razlika između spoljne i temperature prostorije u kojoj boravite ne bi trebalo da bude više od 10 stepeni Celzijusovih.

Instalirajte klima uređaj van direktnog dometa sunčeve svetlosti. Redovno održavajte filtere za pročišćavanje i spoljnu jedinicu uređaja za hlađenje. Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom izolacijom zidova i prozora.

Klima uređaj treba da stoji u sredini prostorije, kako bi obezbedili ravnomeran protok vazduha, odnosno ravnomerno rashlađivanje ili grejanje u zavisnosti od godišnjeg doba. Na taj način takođe se štedi energija.

Energetski razredi i potrošnja električne energije

Ako kupujete nove uređaje i birate one sa oznakom „energetske zvezdice” – ENERGY STAR to je pametan izbor, jer su takvi uređaji u grupi sa najmanjom potrošnjom električne energije.

U prodavnicama tehničke robe skoro svi kućni aparati i električni uređaji imaju nalepnice sa oznakama energetskog razreda i prosečnu potrošnju električne energije pri korišćenju tih uređaja. 

Skala energetskih razreda može biti iskazana slovom A, B, C, D, E, F ili G. Energetski najefikasniji aparati i uređaji sa najmanjom prosečnom potrošnjom električne energije imaju oznaku „A“, dok oni sa oznakom „G“ imaju najveću potrošnju. 

Ukinuti su razredi sa plusom uz A, kojim je označavana dodatna efikasnost uređaja i sada samo mali broj najefikasnijih uređaja nosi ovu oznaku. To ostavlja prostor za dodatno unapređenje efikasnosti, pošto su podignuti zahtevi za ispunjavanje uslova za dobijanje određene kategorije. 

Ove nove, i u odnosu na prethodne malo modifikovane oznake, stavljaju se na frižidere, mašine zapranje sudova, mašine za pranje veša, televizore, ekrane i rasvetu, a narednih godina označavanje će biti promenjeno i za ostale uređaje.

U gornjem desnom uglu nalepnice koja označava energetski razred uveden je QR kod. Njegovim skeniranjem može se pristupiti bazi podataka Evropske komisije o karakteristikama uređaja koje nisu vidljive na nalepnici. 

Godišnja potrošnja proizvoda sada je istaknutija i prikazana je u centralnom delu nalepnice. Nedavno su uvedene i nove sličice koje potrošače informišu o karakteristikama proizvoda, kao što su recimo energetska efikasnost u HDR režimu za televizore i monitore, vreme pranja za mašine za pranje veša, itd. 

​Kada kupujemo aparate kao što su televizor ili monitor, važno je da obratimo pažnju na potrošnju u režimu “spreman za rad” (“Stand by”).